EMAIL

klinikadanica@t-com.me

Pozovite nas

+382 20 614 444

+382 67 614 444

PODIZANJE GRUDI – LIFTING GRUDI

 

Kako vrijeme prolazi tako kod žena dolazi do promjene izgleda grudi u smislu veličine i njihovog oblika, a takodje grudi počinju i da se opuštaju. Brojni su činioci koji dovode do toga. Stil zivota, trudnoća, dojenje, oscilacije u težini, kao i sam proces starenja neki su od njih.

Žene se trude i pokušavaju da na različite načine prividno prikriju svoj defekt (grudnjaci sa push up efektom, garderoba…), no jedino trajno rješenje je takozvana mastopeksija tj. PODIZANJE I ZATEZANJE GRUDI. Često se mastopeksija kombinuje sa ugradnjom silikonske proteze, implantata, kako bi se postigao bolji efekat – punije i čvrste grudi.

Planiranje operacije

Preporučuje se dolazak na konsultaciju kod plastično - estetskog hirurga i savjetuje da iskreno govorite o svojim željama, ali i pomno saslušate mišljenje hirurga. Na sam ishod operacije uticaće nekoliko faktora: Vaše godine, veličina grudi, oblik grudi, stanje Vaše kože i tkiva dojke, ali o svemu će Vam detaljnije reći hirurg na konsultaciji.

Jako je važno da imate realna očekivanja i shvatite da podizanjem grudi ne obezbjedjujemo njihovu čvrstinu zauvijek. Trudnoća, gravitacija, proces starenja, težina grudi samo su neki od činilaca koji kasnije utiču na to.

Procedura

Lifting grudi je operacija koja obično traje oko 3 sata. Izvodi se u uslovima opšte anestezije.

Najčešća tehnika koja se koristi je pravljenje reza u obliku sidra koji počinje oko areole, širi se nadolje i prati prirodnu krivu u naboru ispod dojki. Zatim se uklanja višak kože, a areola i bradavica pomjeraju u svoju novu poziciju. Koža se zatim “privlači “ oko nove areole i pravi kontura dojke. Rez se zatvara šavovima.

Kod pacjentkinja sa manje opuštenim grudima može se koristiti druga tehnika sa manje obimnim rezovima. To je tzv.koncentrična mastopeksija gdje se prave kružni rezovi oko areole a zatim uklanja višak kože. Preostala koža “skuplja” se oko areole i ušiva.

Ukoliko se radi i ugradnja silikonskog implantata on se umeće ispod mišićnog zida.

Oporavak

Nakon operacije možete očekivati bol umjerenog intenziteta, otok i hematome u tretiranom području. Srećom sve ne traje dugo i podnosi se bez većih napora. Na klinici ostajete obično 24 sata.

Obavezan je poseban elastični grudnjak koji ćete nositi 5-6 nedelja nakon operacije. Konci se skidaju nakon 2 sedmice. Može se desiti da dodje do kratkotrajne neosjetljivosti ili smanjene osjetljivosti u predjelu bradavica. To obično nestaje do 6 nedelja nakon operacije. Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti nakon desetak dana, ali bez napornih fizičkih aktivnosti.

Treba istaći i to da ukoliko u medjuvremenu zatrudnite to neće uticati na proces dojenja jer mliječna žlijezda i kanalići ostaju intaktni, nedirnuti.

 

Slika 1. - prije, Slika 2. - poslije

Dr Žarko Borović