EMAIL

klinikadanica@t-com.me

Pozovite nas

+382 20 614 444

+382 67 614 444

 HIRURGIJA TUMORA KOŽE I POTKOŽE
( mladeži, bradavice, hemangiomi, karcinomi kože, lipomi, ateromi…)

 

MLADEŽI – UKLANJANJE MLADEŽA


Mladeži su izrasline na koži koje mogu biti lokalizovane bilo gdje na licu ili tijelu. Tamnije su prebojenosti od okolne kože, a najčešće braon boje. Mogu biti urodjene promjene ili stečene, tj. pojaviti se u bilo kojoj životnoj dobi, zatim u ravni kože ili iznad ravni kože. Najveći broj mladeža su benigne, dobroćudne promjene, no, nažalost nemali je broj onih koji su maligni, zloćudni. Većina pacjenata odlučuje se za uklanjanje mladeža iz dva razloga. Prvi je estetski, a drugi predostrožnost.
Obzirom da se mogu naći na bilo kom mjestu na licu ili tijelu estetski su problem i mogu učiniti da se osoba osjeća neprijatno i nezadovoljno zbog njihovog prisustva.
S’ druge strane veliki broj pacjenata će se odlučiti za njihovo uklanjanje iz preventivnih razloga, kako bi smanjili rizik i spriječili nastanak raka kože.
POGREŠNO je mišljenje koje postoji medju nekim pacjentima da mladeže “ne treba dirati”. Naprotiv, svaki mladež sumnjivog karaktera potrebno je ukloniti.

Dakle, prednosti uklanjanja mladeža:

  • Značajno smanjenje rizika nastanka karcinoma, raka kože, uklanjanjem sumnjivih mladeža
  • Poboljšanje izgleda uklanjanjem ružnih mladežnih tvorevina

Procedura

Mladeži se  mogu uklanjati na dva načina:

  • Pomoću hifrekatora u ambulantnim uslovima ili
  • Klasičnim hirurškim putem, ekscizijom, isijecanjem promjene.

Hirurg je taj koji na osnovu pregleda procjenjuje na koji način je potrebno ukloniti Vaš mladež. Tkdj., on će procijeniti da li je neophodno uklonjeni mladež slati na dopunsku analizu, tj. patohistološku verifikaciju na osnovu koje dobijamo preciznu dijagnozu o kakvoj promjeni je riječ.
Kod uklanjanja u ambulantnim uslovima procedura traje oko 15ak minuta, a hirurškim putem oko pola sata. Obje procedure izvode se u lokalnoj anesteziji i odmah se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.