EMAIL

klinikadanica@t-com.me

Pozovite nas

+382 20 614 444

+382 67 614 444

ABDOMINOPLASTIKA - ZATEZANJE STOMAKA

 

Zategnut i ravan stomak

Kao posledica trudnoće ili gubitka tjelesne težine može doći do opuštanja kože stomaka tako da bilo kakva dijeta ili vježbanje neće doprinijeti eliminisanju viška opuštene kože. Ovo se dogadja kada se koža i mišići trbuha prekomjerno istegnu, van tačke sa koje se mogu vratiti u prvobitno, normalno stanje.

Prirodni proces starenja takodje dovodi do opuštanja kože, smanjenja ili gubitka njenog elasticiteta što za posledicu ima gore navedeno.

Abdominoplastikom, poznatijom kao zatezanje stomaka, uklanja se višak opuštene kože i zatežu trbušni mišici što za rezultat ima značajno ravniji i zategnut stomak.

Abdominoplastika je hirurška procedura koja se može raditi kao pojedinačna intervencija ili u kombinaciji sa liposukcijom i drugim hirurškim procedurama.

Na Klinici Danica obezbjedjujemo Vam:

- Konsultacije sa plastično-estetskim hirurgom koji će raditi Vašu operaciju

- Iskustvo i tehnika hirurga koji minimalizuju nastale ožiljke kao i moguće komplikacije ove procedure

- Priprema pacjenta za ovu proceduru – Vaš hirurg će vam dati odredjene instrukcije kako da se na pravi način pripremite za ovu intervenciju

- Naše osoblje učiniće sve da se za vrijeme Vašeg boravka na našoj klinici osjećate ugodno i prijatno.

- Efekti abdominoplastike biće trajni ukoliko pacjent održava svoju tjelesnu težinu

Koliko traje procedura abdominoplastike?

Abdominoplastika se izvodi u opštoj anesteziji. Operacija obično traje oko 3 sata u zavisnosti od toga koliki rad zahtijeva svaki pacjent pojedinačno. Parcijalna abdominoplastika obično traje oko sat do dva sata.

Postupak

Klasična operacija abdominoplastike započinje dugačkim rezom neposredno iznad pubične kosti koji se pruža od jednog prema drugom kuku. Drugi rez pravi se da bi se pupak oslobodio od okolnog tkiva.

Kod parcijalne abdominoplastike rez je dosta kraći i nema potrebe za repozicioniranjem pupka.

Nakon toga, hirurg odvaja kožu od trbušnog zida sve do rebara i odiže je da otkrije vertikalne mišiće stomaka. Ovi mišići se zatežu povlačenjem i pozicioniraju u svoju novu poziciju. Ovo stvara čvršći abdominalni zid i sužava liniju struka.

Zatim se odignuti zalistak kože zateže prema dolje i višak kože uklanja. Pravi se novi otvor za pupak koji se zatim ušiva na tom mjestu. Na kraju, rez se zatvara šavovima, ubacuje se dren za odvodjenje viška tečnosti iz tretiranog područja i procedura time završava.

Kod parcijalne abdominoplastike koža se odvaja od trbušnog zida samo u dijelu izmedju reza i pupka, dakle bez promjene pozicije pupka. Nakon toga odvojena koža zateže prema dolje , višak se uklanja, a ostatak ušiva.

Oporavak

Po završenoj operaciji ostajete na klinici 24h do 48h. Nakon operacije možete očekivati osjećaj umora i umjerenog bola na koji se može uticati upotrebom analgetika. Većina pacjenata na nogama je nakon 24 časa. Poslu se možete vratiti nakon dvije do tri sedmice, mada je brzina oporavka kod svakog pacjenta različita. Takodje se mogu pojaviti modrice u tretiranom području, no one spontanu nestaju za sedam do četrnaest dana nakon operacije. Konci se skidaju nakon petnaest dana.

Vježbanje ce Vam u mnogome pomoći da se bolje oporavite. Čak i pacjenti koji ranije nisu vježbali trebalo bi da započnu sa programom vježbi kako bi ojačali tonus mišića trbuha. Nastali ožiljak izblijedi i izravna se za oko godinu dana, ali zbog njegove lokacije nevidljiv je čak i ispod kupaćeg kostima.

 

Slika 1. - prije, Slika 2. - poslije

Dr Žarko Borović